نگهداری مناسب زعفران
یکی از عوامل مؤثر در حفظ کیفیت زعفران ، نگهداری مناسب پس از برداشت است . چنانچه زعفران در معرض نور ، گرما ، رطوبت زیاد و هوای آزاد قرار گیرد ، به تدریج از کیفیت آن کاسته می شود . اگر زعفران در معرض هوای آزاد قرار گیرد ، ضمن این که از عطر و بوی آن کاسته می شود ، ممکن است آلودگیهای محیطی به آن سرایت کند . محل نگهداری زعفران باید دور از دسترس حشرات و جوندگان باشد . زعفران باید در مکانی دور از مواد شوینده و شیمیایی ، خصوصاً مواد معطر نظیر عطرها و ادکلن ها نگهداری شود .
به طور کلی زعفران باید در شرایطی نگهداری شود که از هرگونه عطر ، طعم و رنگ خارجی ( خطرناک یا بدون خطر ، مطبوع یا غیر مطبوع ) محفوظ بماند . ضمناً باید توجه داشته باشیم ، زعفران را به گونه ای نگهداری کنیم تا از خرد شدن آن در هنگام نگهداری یا حمل و نقل جلوگیری شود ؛ زیرا خرد شدن زعفران باعث کاهش ارزش اقتصادی آن می شود
ظروف مناسب نگهداری زعفران
مشخصات ظروف مناسب نگهداری و بسته بندی زعفران
محکم ، بادوام و غیرقابل نفوذ باشد
از زیبایی لازم برخوردار باشد
جنس ظروف به گونه ای باشد که باعث تغییر در ترکیبات زعفران و آلوده شدن آن نگردد
نگهداری آن آسان باشد
در برابر شرایط متغیر محیطی از مقاومت لازم برخوردار باشد
کمترین فضای ممکن را اشغال کند و انبار کردن آن راحت باشد
نگهداری عمده زعفران
زعفران پس از برداشت به طرق مختلف تا زمان بسته بندی نگهداری می شود . رایج ترین شیوه های نگهداری به شرح زیر است
۱- ظروف شیشه ای درب دار : کیفیت زعفران نگهداری شده در ظروف شیشه ای درب دار ، که درب آنها به طور کامل بسته می شود ، به بهترین نحو حفظ می گردد . دلایلی مثل گران بودن ، اشغال فضای زیاد ، حمل و نقل مشکل و … به همراه احتمال شکستن آن و هدر رفتن مقدار زیادی از سرمایه باعث شده است تا تقریباً مورد استفاده قرار نگیرد ؛ مگر جهت دکوراسیون و تزیین ویترین فروشگاهها
۲- پلاستیک و ظروف پلاستیکی : به دلیل سهولت ، ارزانی و خطر کم بسیار متداول است . در استفاده از این روش به دو نکته باید توجه داشته باشیم
الف) از پلاستیک مواد نو و شفاف استفاده کنیم و از هرگونه پلاستیک بازیافتی و تیره نظیر پلاستیک زباله اجتناب شود
ب) هنگام حمل و نقل و جابجایی زعفران ، آن را در کارتن یا هر ظرف مناسب دیگری که می تواند زعفران را از آسیب های مکانیکی ( خرد و له شدن ) حفظ کند قرار دهیم .
۳- پاکت های آلومینیومی لایه دار : هنگام حمل و نقل آن را در محفظه ای مناسب مانند جعبه های چوبی یا فلزی قرار می دهیم .
۴- استفاده از حلب های نگهداری زعفران
۵- استفاده از کارتن با آستر کاغذی و پوشش پلاستیکی : چنانچه زعفران خود را با این روش نگهداری می نمایید ، به هیچ وجه آستر کارتن را از روزنامه و هرگونه کاغذ چاپی دیگر انتخاب نکنید ؛ چون باعث آلوده شدن زعفران ، به ترکیبات رنگی آنها مخصوصا سرب می شود
نگهداری زعفران در پارچه نخی و قرار دادن پارچه در پلاستیک
در این روش کیفیت زعفران به خوبی حفظ می شود . در دراز مدت شکنندگی زعفران از روش نگهداری در پلاستیک بیشتر ، ولی کیفیت ظاهری آن بهتر است
بسته بندی ونگهداری جزئی زعفران
زعفران را در قوطی های دربدار فلزی یا پلاستیکی و پلاستیکهای نچسب ( تِرِس ) بسته بندی و روانه بازار مصرف می کنند . وزن این بستهها معمولاً از کمتر از یک گرم شروع و از چند مثقال تجاوز نمی کند . رایجترین وزنها « نیم مثقال » و « یک مثقال » است .
مزایای این نوع بسته بندی
حفظ زعفران از آلودگی
محافظت از کیفیت زعفران و افزایش زمان ماندگاری
افزایش زیبایی ظاهری و در نتیجه افزایش رغبت مشتری به آن
سهولت در خرید و فروش ، نگهداری و جابجایی
امکان کنترل و نظارت بهتر امکان تبلیغ فروشگاهی و آوردن خواص زعفران و سایر اطلاعات مورد نیاز متقاضی بر روی جلدهای بسته بندی