آبکش کردن برنج معمولا به خاطر دانه دانه شدن برنج و در نتیجه خوش منظر شدن آن، طرفداران زیادی دارد. هرچند در مقایسه با پخت برنج به صورت دمکش زمان بیشتری از آشپز میگیرد اما به جز دانه دانه شدن برنج، مزایای دیگری مثل باز تر بودن دست آشپز نسبت به انتخاب نوع ته دیگ باعث شده این روش جزو پرطرفدار ترین روش های پخت برنج به حساب بیاید.
? مواد مورد نیاز برای ۲ نفر
برنج: یک لیوان
نمک: دو قاشق غذا خوری
زعفران دم کرده: یک قاشق غذا خوری
روغن مایع: ۳ قاشق غذا خوری
آب: برای یک لیوان برنج دو تا سه لیوان آب لازم است
دستور پخت برنج آبکش دو نفره
گام اول
ابتدا باید برنج را پاک کرد و آن را در ظرفی ریخت که بتوان آب تا سطح روی آن بیاید. (اصطلاحا به این کار شستن برنج گفته میشود) و این کار را چند بار انجام میدهیم تا آب کاملا شفاف شود و پس از آن نمک را به این ظرف برنج و آب اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا حدود ۲ ساعت به همین حالت باقی بماند (به این کار خیساندن برنج گفته مبشود)
گام دوم
قابلمه را تا نصف آب میکنیم و درب آن را میبندیم و شعله را زیاد میکنیم تا آب جوش بیاید و بعد از به جوش آمدن آن، یک قاشق غذا خوری نمک به آن اضافه میکنیم.
گام سوم
بعد از بیرون ریختن آب داخل کاسه برنج، برنج ها را درون آب درحال جوش میریزیم (آب ظرف قبل واردقابلمه نشود. البته مقدار کم که معمولا همراه برنج است، مشکلی ندارد) و آن را هم میزنیم.
یک نکته ظریف که در زمان جوشیدن این برنج ها رعایت کردن آن مهم است ریختن حدود نصف لیوان آب سرد در اواسط جوش است.
گام چهارم
بعد از گذشت ۵ تا ۱۰ دقیقه، به برنج سر میزنیم و یک دانه از آن را به کمک وسیله ای که در اختیار داریم خارج میکنیم و آن را با انگشتان دست فشار میدهیم. اگر برنج له شد، (صرف شکستن برنج کافی نیست و له شدن مهم است) یعنی زمان پختن آن به اتمام رسیده و آماده آبکش شدن است اما اگر له نشد صبر میکنیم تا هنوز برنج در آب جوش بپزد و بعد از چند دقیقه مجددا آن را تست میکنیم.
گام پنجم
در صورت آماده شدن برنج برای آبکش، آبکش را در محلی که آب از زیر آن بیرون بریزد قرار داده و تمام برنج را در آن می ریزیم و بلا فاصله روی برنج ها آب سرد میریزیم تا نشاسته اضافی آن خارج شود و به هم نچسبند. سپس قابلمه را روی حرارت قرار میدهیم تا خشک شود.
گام ششم
ابتدا روغن مایع و بعد از آن زعفرانی که از قبل آماده کردیم را درون قابلمه میریزیم و قابلمه را میچرخانیم تا روغن و زعفران تمام کف قابلمه را بگیرد
گام هفتم
کم کم و نه به صورت دفعی، برنج ها را به قابلمه بر میگردانیم ( در صورتی که ریختن برنج ها در قابلمه یکباره اتفاق بیفتد، احتمال خراب شدن برنج زیاد است) و یک یا چند سوراخ به کمک انتهای گفگیر در برنج ها ایجاد میکنیم تا بخار برنج بتواند بالا بیاید.
گام هشتم
روی درب قابلمه یک عدد دم کنی برای اطمینان از بیرون نیامدن بخار ها میگذاریم و روی شعله پخش کن با حرارت بسیار ملایم حدود ۴۵ دقیقه برنج ها را دم میکنیم
معمولا بعد از دم شدن برنج، عطر آن فضا را پر میکند و این یکی از مهم ترین نشانه های آماده شدن برنج است.