برای ثبت سفارش مستقیم میتوانید با شماره 09105106441
تماس بگیرید

آموزش ترفند های رشد و مراقبت از گیاه آپارتمانی آگلونما

در این نوشتار تمام آنچه در نگهداری آگلونما به آن نیاز داریم بیان شده و گام هایی که برای شادابی و جوان ماندن ایده آل انواع مختلف آگلونما به آن نیاز داریم بیان شده است.

تنوع بسیار زیاد در گونه های مختلف این گیاه باعث شده است تا نگهداری از تمام گونه های آن یک ترفند برای یکپارچه سازی گیاهان درون منزل در عین تنوع ظاهری برای آسان تر شدن نگهداری از گیاهان آپارتمانی باشد.

همچنین تحمل بالای آگلونما نسبت به محیط های خشک، بدون نور، دارای کمترین میزان رطوبت و آبیاری نشدن هفته های متعدد، آن را تبدیل به یکی از بهترین گیاهان مقاوم آپارتمانی کرده است و برای افرادی که قصد دارند نگهداری گل ها و گیاهان آپارتمانی را شروع کنند جزو بهترین انتخاب ها محسوب میشود.

به دلیل شباهت بسیار زیاد گونه های مختلف آگلونما، اگر در آپارتمان یا محل کار خود، از گونه های مختلف آن استفاده کنید، با فراهم کردن شرایط خاک، آب کود، رطوبت و دمای یکسان، خیالتان از بابت تمام گیاهانی که نگهداری میکنید آسوده است و شباهت ظاهری کمی در آنها حس خواهد شد و بیشتر مثل یک کلکسیون گل رنگ آمیزی شده به نظر میرسند.

جدول نگهداری از گیاه آپارتمانی آگلونما

نام های رایج آگلونما
نام گیاه شناسی Aglaonema commutatum
خانواده گل شیپوریان
میزان نیاز به آب هر ۳ هفته یکبار و در زمستان هر ماه یکبار
حداکثر اندازه در آپارتمان تا ۵۰ سانتی متر رشد دارد
نور مناسب نور طولانی و غیر مستقیم خورشید.
خاک مناسب استفاده از پیت ماس به همراه خاک ماسه ای
دمای مناسب بین ۶۰ تا ۹۰ درجه فارنهایت
مشکلات و بیماری ها تغییر رنگ و خشک شدن برگ ها و معمولا بدون آفت
رنگ گل سبز، ابلق، صورتی و قرمز
بومی منطقه جنوب شرقی آسیا (سازگار با محیط مرطوب، خشک و نور کم)

 

تمام گونه های رنگارنگ آگلونما، تحمل بالایی در کمبود های مختلف داشته و بسیار انعطاف پذیر به حساب می آیند. اگر جزو کسانی هستید که مشهور به فراموش کردن آبیاری و نگهداری از گیاه آپارتمانی تان هستید، آگلونما بهترین پیشنهاد برای شما است.

آبیاری آگلونما

بهتر است زمانی آبیاری صورت بگیرد که خاک این گیاه به عمق سه بند انگشت خشک شده باشد. آبیاری زود تر از این میزان بیش از نیاز گیاه بوده و میتواند باعث زرد شدن برگ ها یا پوسیدگی ریشه شود.

در زمستان، گیاه در حال استراحت است و حتی به همین میزان نیز به آبیاری نیاز ندارد.

رطوبت

رطوبت کم و خاک بسیار خشک در زمان رشد گیاه (فصل بهار و تابستان) باعث خشک شدن لبه برگ های آگلونما میشود. برای افزایش رطوبت جذاب ترین و در دسترس ترین اقدام آب پاشی روی برگ های گیاه بوسیله افشان است.

تصفیه هوا

آگلونما، یک تصفیه کننده قوی هواست.

نور

گونه های سبز آگلونما مقاوم به نور کم هستند اما گونه های رنگی برای باقی ماندن رنگ شان به نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارند و اگر امکان تابش نور خورشید وجود ندارد حتما باید از نور مصنوعی حداقل ۶ ساعت در روز به آنها تابیده شود.

بهترین نور برای این گیاه، نور غیر مستقیم خورشید به مدت طولانی است. همچنین نور مستقیم در صبح که شدت کمتری دارد برای آن مشکلی ایجاد نمیکند اما تابش نور مستقیم خورشید می تواند باعث سوختن برگ های آگلونما شود.

خاک مناسب تمام گونه های آگلونما

مثل پتوس و فیلودندرون، آگلونما را میتوان در خاک قرار نداده و آن را فقط در یک کوزه آب پرورش داد. به همین دلیل تمام مطالب بیان شده در این بخش مربوط به شرایطی است که این گیاه در گلدان و خاک پرورش داده شود.

کود مناسب آگلونما

با اینکه معمولا نیاز های غذایی این گیاه از خود خاک تامین میشود اما برای اطمینان میتوانید در فصل بهار و تابستان با فاصله های ۴ ماهه با کود مایع که نیتروژن آن بیشتر است، آگلونما را کوددهی کنید.

اگر کودی که از آن استفاده میکنید جامد است باید آن را از انتهای زمستان به گلدان اضافه کنید تا در بهار آماده استفاده شود اما از آنجا که معمولا کود هایی که برای استفاده در گلدان های آپارتمانی استفاده میشوند، به صورت مایع هستند، همان ابتدای بهار که هوا شروع به گرم تر شدن کرد، آنها را اضافه کنید.

شیوه استفاده از کود

همانطور که بیان شد، اکثر کود هایی که برای گیاهان آپارتمانی استفاده میشوند، مایع هستند و برای استفاده باید آنها را در آب رقیق کرد.

در زمان ریختن این مایع رقیق شده در پای گیاه توجه کنید که روی برگ ها نریزد چون باعث سوختگی برگ ها میشود.

کوددهی بیش از اندازه باعث جمع شدن ذرات نمک در خاک گیاه و سوختن ریشه های گیاه و در نتیجه برگ های آن خواهد شد به همین دلیل حتما در زمان کوددهی به دستور العمل کودی که از آن استفاده میکنید توجه فرمایید.

توجه به نشانه ها در کوددهی

ضعیف شدن آگلونما یا توقف رشد آن نشانه کمبود مواد غذایی در خاک و نیاز شدید این گیاه به کود است و از طرفی اگر بعد از دادن کود نشانه های بیش از اندازه بودن کود برای گیاه همانند سوختن برگ ها و قهوه ای و مچاله شدن ناگهانی تمام آن را مشاهده کردید، با آبیاری زیاد و خارج کردن آن از زهکش به کم شدن میزان کود و جلوگیری از آسیب رساندن کود به گیاه کمک کنید.

سرعت رشد

معمولا هر سال بین ۵ تا ۷ برگ به این گیاه اضافه میشود و این رشد نسبت به شرایط مختلف بسیار متفاوت است به همین دلیل برای بهترین رشد، باید تمام توصیه هایی که برای نگهداری از آگلونما در این مقاله بیان شده است را مهیا کرده و گیاه در شرایط ایده آل قرار داشته باشد.

رشد مناسب در آگلونما

علت رشد نکردن آگلونما

معمولا علت رشد نکردن این گیاه، دمای پایین محیط و یا نداشتن تغذیه مناسب از خاک بوسیله فاصله چند ساله در نرسیدن کود به گیاه است.

تعویض گلدان آگلونما

همانند تمام گیاهان گلدانی، زمان تعویض گلدان وقتی است که ریشه های گیاه جای کافی در گلدان نداشته باشند و از زهکش آن، خارج شده باشد.

به دلیل رشد آرام این گیاه آپارتمانی، معمولا هر سه یا ۴ سال یکبار به تعویض گلدان آن، نیاز پیدا میکنید.

مراحل تعویض گلدان

۱- بعد از مشاهده ریشه های بیرون زده از زهکش گلدان، گیاه را از گلدان خارج کرده و تمام خاک های ریشه آن را در حد ممکن تکان دهید تا خاک جدید بتواند با ریشه ارتباط بگیرد

تعویض گلدان آگلونما

۲- به میزان یک سوم گلدان خاک جدید را در گلدان جدید بریزید.

۳- گیاه را در گلدان جدید قرار داده و یک سوم دیگر خاک را اضافه کرده و آب بریزید

۴- پس از ریختن آب، حدود ۳ ساعت صبر کنید و میزان بسیار کمی، خاک روی آن بریزید.

نکات تعویض گلدان

۱- ترجیحا سعی کنید بیش از یک سایز سایز گلدان را افزایش ندهید چون کنترل میزان رطوبت در شرایطی که سایز گلدان بیش از اندازه باشد و تناسب با گیاه نداشته باشد سخت است.

۲- برگرداندن خاک های قدیمی به گلدان جدید مشکلی ندارد اما در صورت استفاده از خاک جدید به خاطر وجود مواد مغذی در این خاک، تا مدتی نیاز به کوددهی گلدان نخواهید داشت.

هرس

برای کنترل رشد گلدان و تعیین شیوه رشد آن (طولی یا عرضی) از هرس به موقع و منظم آن غافل نشوید. این هرس میتواند در قالب قلمه زدن نیز باشد. به هر حال هرس کردن به موقع گیاه باعث گرفتن نیروی تازه برای رشد بیشتر گیاه باشد.

چیدن گل آگلونما

آگلونما جزو گیاهانی است که گل های ریزی دارد و معمولا زیبایی چندانی ندارد. از طرفی موقع گلدهی، گیاه انرژی اش را متمرکز روی گل ها میکند و در این حال ما باید تصمیم بگیریم که شادابی برگ ها برایمان مهم تر است یا گل های این گیاه.

تصویر گل آگلونما

پیشنهاد چیدن گل با یک تیغ تمییز مخصوص کسانی است که زیبایی برگ های آگلونما برایشان بیشتر جلوه دارد. اما اگر از گل این گیاه خوشتان آمده و دوست دارید آن را نگهدارید، نیازی به چیدن برگ ها نیست و میتوانید به همان شیوه ای که قبلا آن را نگهداری میکردید، نگهداری از آن را ادامه دهید.

شیوه تکثیر و افزایش آگلونما

قلمه زدن تمام گونه های مختلف آگلونما مشابه است و تفاوتی بین گونه ماتیکی، صورتی، سفید، ابلق و… آن نیست.

این گیاه را در دو محیط میتوان تکثیر کرد: تکثیر در آب و تکثیر در خاک

قبل از انجام تکثیر بهتر است به فصلی که در آن قرار دارید توجه کنید چون در فصل های گرم سال، نتایج بهتری از تکثیر آگلونما بدست می آید

مراحل انجام تکثیر و قلمه زدن

روش تکثیر آگلونما از طریق ساقه

مرحله اول: گیاه اصلی که میخواهید از آن ساقه ای برای تکثیر (قلمه) بردارید را بررسی کنید و ساقه ای که حدود سه برگ یا بیشتر دارد را انتخاب کنید.

مرحله دوم: به وسیله یک تیغ تمیز استریل شده و یا قیچی باغبانی، یک برش مورب (کج) در ساقه دقیقا زیر یک برگ ایجاد کنید و آن را از گیاه اصلی جدا کنید.

از شکستن ساقه آگلونما خودداری کنید و سعی کنید حتما آن را با یک وسیله برش از گیاه اصلی جدا کنید چون در صورت بروز شکستگی احتمال ریشه دار شدن قلمه ها کمتر خواهد شد.

مرحله سوم: در صورتی که قصد دارید این قلمه را در خاک تکثیر کنید، ابتدا یک گلدان کوچک که از زهکشی مطلوب آن مطلع هستید را انتخاب کرده و آن را پر از خاک کنید. روی خاک آب بریزید و بوسیله یک چوب همانند مداد، سوراخی نسبتا عمیق در آن ایجاد کرده و قلمه را در آن سوراخ قرار دهید و پس از آن، اطراف ساقه را با دست محکم کنید تا تکان نخورد.

تکثیر آگلونما با پاجوش

مرحله چهارم: در صورت تمایل به نگهداری قلمه در آب، یک ظرف ترجیحا شیشه ای را آب کرده و ساقه قلمه را در آن قرار دهید.

توجه: در صورتی که برگ ها در آب قرار داده شود میپوسند به همین علت فقط ساقه را در آب بگذارید.

مرحله پنجم: قلمه ها در دمای حوالی ۳۰ درجه و با تابش نور غیر مستقیم خورشید بیشترین احتمال ریشه دار شدن را دارند. به همین علت بهتر است این شرایط و در صورت عدم امکان، شرایطی نزدیک به این شرایط برای قلمه ها فراهم کنید.

مرحله نهایی: پس از ریشه زدن قلمه ها که حدود ۴ تا ۶ هفته طول میکشد، مطابق دستور العمل هایی که در این نوشتار به آن اشاره کردیم از آگلونمای جدید خود مراقبت کنید.

روش تکثیر آگلونما از طریق پاجوش

تکثیر از طریق پاجوس آسان تر است. تنها کافی است گیاه را از گلدان خارج کرده و خاک های ریشه را تکان دهید تا بتوانید ریشه های پاجوش را از ریشه های گیاه اصلی جدا کنید و اگر جدا شدنی نبودند با یک وسیله تیز و تمییز (برای جلوگیری از بروز قارچ) ریشه های پاجوش را از گیاه اصلی جدا کرده و هرکدام را جدا گانه در گلدان های مخصوص به خود بکارید.

روش تکثیر آگلونما از طریق برگ

برای این کار کافی است برگ ها را از محلی که به ساقه متصل شده اند جدا کرده و هرکدام را در یک ظرف مجزا آب گذاشته تا ریشه بزنند

با اینکه در این روش گیاهان بیشتری تکثیر میشوند اما توان نهایی گیاه در شیوه اول یعنی قلمه از طریق ساقه بیشتر خواهد شد. به همین دلیل برای تکثیر سعی کنید این سه روش به ترتیب انتخاب شده و در صورتی که نمیتوانستید از روش اول استفاده کنید به سراغ دو روش بعد بروید.

نگهداری آگلونما در آب

در بخش قبل بیان شد که این گیاه هم میتواند در آب و هم در خاک رشد مناسبی داشته باشد و این شرایط ماست که تعیین میکند از آن در کدام بستر نگهداری کنیم. در هر صورت بهتر است به این نکته توجه ویژه ای داشته باشیم که کاشت آن در هر بستر باعث انس گرفتن گیاه با آن بسترخواهد شد و تغییر بستر کشت میتواند به گیاه آسیب برساند.

مشکلات و بیماری های آگلونما

مراقبت از این گیاه آپارتمانی ساده است و معمولا نیازی به مبارزه با آفت ندارد چون آفت ها معمولا به سمت این گیاه نمی آیند. مگر اینکه گیاه رطوبت بیش از اندازه داشته باشد که احتمال درگیر شدن آن با قارچ ها وجود دارد.

تنها مشکلاتی که ممکن است در نگهداری گل آگلونما با آن مواجه شوید، مربوط به شرایط محیطی و تامین شدن مواد مورد نیاز آن است به همین دلیل با دیدن این نشانه ها شروع به ترمیم آن کنید:

  • خشک شدن برگ ها

خشک شدن نوک برگ های این گیاه نشانه ۴ مشکل احتمالی در آن است: این مشکل میتواند در اثر آبیاری بیش از حد یا دادن کود های قوی و یا بیش از اندازه به گیاه بدون رعایت کردن فاصله زمانی ۴ ماهه باشد. همچنین تامین نشدن رطوبت مورد نیاز و یا قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید نیز میتواند از دلائل خشک شدن نوک برگ های آگلونما باشد.

  • زرد شدن برگ ها

در تمام گیاهان آپارتمانی زرد شدن برگ ها یکی از مرسوم ترین مشکلات آنهاست که معمولا به دلیل آبیاری بیش از حد و پوسیدگی ریشه اتفاق می افتد. البته اگر زرد شدن برگ ها به همراه پژمردگی گیاه اتفاق می افتد ماجرا دقیقا برعکس است و به معنی تشنه بودن گیاه است. مورد دوم معمولا چند ساعتی بعد از آبیاری خود به خود برطرف میشود اما زردی برگ ها که ناشی از افراط در آبیاری گلدان باشد نیاز به بریدن ریشه های پوسیده و برگ های زرد شده گیاه دارد .

  • افتادگی و پژمردگی برگ ها

در چنین مواقعی با آبیاری میتوانید به سرعت گیاه خود را به حالت اولیه برگردانید چون افتادگی و پژمردگی برگ ها نشانه تشنه بودن گیاه است.

مضرات گل آگلونما

از آنجا که آگلونما ۲ فایده بسیار پررنگ برای انسان و محیط اطراف دارد و جزو گیاهان آپارتمانی سمی به حساب نمی آید پیشنهاد میکنیم حتما از آن نگهداری کرده و به جای بررسی ضرر های این گیاه به این ۵ خاصیت و فایده مهم فکر کنید:

  • تصفیه کننده قوی هوا

دانشمندان ناسا فواید عجیبی را برای آگلونما در تحقیقات منتشر شده شان عنوان کرده اند. به همین دلیل، به راحتی میتوان آگلونما را جزو گیاهان تصفیه کننده هوا دانست.

این گیاه در کاهش گاز های سمی موجود در هوا همانند Benzene، Formaldehyde، Carbon Monoxide، etc. و… تاثیر زیادی دارد. با جذب دی اکسید کربن در شب، میتواند موجب داشتن خوابی راحت تر برای شما باشد.

  • رطوبت سازی در محیط

طبق شواهد انکار ناپذیر، شرایط محیطی در اخلاق افراد تاثیر دارد. اگر دقت کرده باشید، در محیط های مرطوب مردم شاد تر و در اصطللاح سرخوش تر از محیط های خشک هستند؛ به همین دلیل نگهداری آن میتواند به مرور زمان شما را خوش اخلاق تر کند.

مرطوب بودن محیط یکی از هدیه هایی است که آگلونما به منزل یا محیط کار میبخشد. این رطوبت یک رطوبت کاملا طبیعی است که در نتیجه فعالیت های گیاه در محیط اطراف ایجاد میشود.

  • خوش شانسی

این موضوع اعتقاد برخی از مردم است و ما صرفا به آن اشاره ای میکنیم و در مورد صحت و یا عدم صحت، نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد.

انواع گل آگلونما

در ایران، مشهور ترین گونه ها، این موارد هستند و شرایط نگهداری تمام آنها بسیار مشابه است و تنها در برخی گونه های رنگی، نیاز به زمان تابش نور بیشتری دارند. به عنوان نمونه اگر گیاهی که نگهداری میکنید رنگ های صورتی، قرمز، ابلق و… دارد نیاز به حدود ۸ تا ۱۰ ساعت نور برای اوج زیبایی خود دارد در حالی که گونه های سبز اولا مقاوم به کم نوری بوده و در صورت فراهم بودن نور، نصف این میزان تابش نور برای آنها کافی است. البته با توجه به دما میزان آبیاری هر یک از این گونه ها متفاوت است که در بخش توضیح نور مورد نیاز آگلونما مفصل به آن پرداختیم.

۱- آگلونما طلایی

۲- آگلونما برفی

۳- آگلونما ارکلین (صورتی)

آگلونما صورتی

۴- آگلونما رسمی

۵- آگلونما لب ماتیکی

۶- آگلونما پینک لیدی

۷- آگلونما هندوانه ای

رشد مناسب در آگلونما

۸- آگلونما قرمز

آگلونما قرمز

۹- آگلونما بلک

۱۰- آگلونما ابلق

۱۱- آگلونما یونانی

۱۲- آگلونما کاهویی

۱۳- آگلونما سبز

سوالات متداول

  • آیا راهی برای رشد سریع تر آگلونما وجود دارد؟

بله، با هرس کردن و گرفتن قلمه از این گیاه علاوه بر داشتن گیاه جدید از قلمه های بریده شده، انرژی گیاه روی ساقه های باقی مانده متمرکز میشود و علاوه بر رشد بیشتر آنها، شاهد بوجود آمدن پاجوش های جدید نیز خواهیم بود.

  • دلیل زرد شدن برگ ها و ساقه ی آگلونما چیست؟

آبیاری بیش از حد باعث زرد شدن و پس از مدتی پژمرده شدن برگ های آگلونما میشود.

  • آیا آگلونما گل میدهد؟

اکثر گونه های آگلونما در فصل تابستان گل میدهند اما در بقیه فصل های سال معمولا گل روی ساقه های آن دیده نمیشود و تنها برگ های آن جلوه های خاص خود را نگه میدارند.

 

گل های آگلونما به صورت مستقل از ساقه رشد کرده و بعد از حدود دو هفته کاملا باز میشوند اما بوی خاصی نداشته و بدون بو هستند.

  • چطور آبیاری بیش از حد را جبران کنیم؟

اگر نشانه های بیش از حد آبیاری گیاه همانند زرد شدن برگ ها یا له شدن ساقه و درگیر شدن آن با قارچ ها را مشاهده کردید، مدتی به گیاه هیچ آبی ندهید. اگر همچنان علامت ها باقی بودند باید گیاه را از گلدان خارج کرده و ریشه های پوسیده را قطع و خاگ گلدان را تعویض کنید.

  • رنگ پریدگی برگ های آگلونما نشانه چیست؟

مواد مغذی خاک کم شده و یا باید خاک گلدان را تعویض کنید و یا اینکه به گیاه مقداری کود مایع با نیتروژن بیشتر اضافه کنید.

  • بخشی از اعتقاد های قدیمی درباره آگلونما را بیان کنید

مردم اعتقاد داشتند نگهداری گیاه آگلونما باعث خوش شانسی میشود و باعث بروز خوشحالی در زندگی نگهدارنده آن میشود.

  • آیا استفاده از تفاله قهوه برای گیاه آپارتمانی آگلونما مناسب است؟

تفاله های قهوه و یا چای گزینه مناسبی برای تامین مواد مورد نیاز گیاهان آپارتمانی نیست. نه تنها استفاده از آنها را توصیه نمیکنیم بلکه خوب است بدانید ریختن آنها در گلدان باعث جذب حشرات و آفات شده و میتواند به جای فایده رساندن به گیاه شما آسیب هایی جدی به آن وارد کند.

  • آیا آگلونما در آب دریشه میدهد؟

بله. آگلونما هم در خاک و هم در آب ریشه میزند و در هر دو رشد بسیار خوبی دارد.

  • چرا باید گل آگلونما را بچینیم؟

برای تقویت برگ ها لازم است به محض شروع رشد گل ها آنها را با تیغ باغبانی یا تیغ معمولی استریل شده بچینید. این کار به توان گیاه کمک میکند چون در زمان گلدهی، آگلونما روی گل متمرکز شده و ممکن است برگ ها که زیبایی بیشتری دارند ضعیف تر شوند.

  • تفاوت آگلونما با دیفن باخیا چیست؟

برگ های دیفن باخیا بزرگ و بیضی شکل هستند و در سرتاسر آن، لکه هایی زرد یا کرم رنگ پخش شده است اما برگ های آگلونما کوچکتر و کشیده تر هستند و به جای لکه های زرد معمولا رگه های نقره ای دارند. البته این رنگ لکه ها و رگه ها با توجه به گونه های مختلف متفاوت است.

همچنین تعداد رگبرگ ها در دیفن باخیا بسیار بیشتر از آگلونما است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات