برای ثبت سفارش مستقیم میتوانید با شماره 09105106441
تماس بگیرید

شیوه های تکثیر سیکاس در منزل + تصویر

در این نوشتار به توضیح تکثیر و ازدیاد سیکاس در شرایط مختلف و شیوه های گوناگون پرداخته ایم و سعی شده است تمام آنچه در این مورد به آن نیاز است بیان شود.
تکثیر و ازدیاد سیکاس
بعد از مدتی نگهداری از سیکاس تغییراتی در این گیاه مشاهده خواهیم کرد که به ما میگوید باید دست به کار شد….

تکثیر نخل سیکاس

در این مقاله چند شیوه ساده برای زیاد کردن سیکاس و پرورش آن را آموزش خواهیم داد.

۱- تکثیر سیکاس از پاجوش

بهترین و متداول ترین شیوه برای ازدیاد و تکثیر سیکاس ها استفاده از پاجوش هایی است که در گلدان خود به خود میرویند. برای این کار باید پاجوش را پیدا کرده و آن را با یک وسیله تمییز (برای جلوگیری از بروز قارچ) از ساقه اصلی جدا میکنیم و سپس آن را در ظرف مجزا میکاریم. تکثیر و ازدیاد سیکاس پس از اتمام جدا سازی پاجوش ها و کاشت مجدد، حدود یک سوم گلدان اصلی خاک جدید ریخته، گیاه مادر را به گلدان بازگردانده و در انتها، بقیه گلدان را پر از خاک میکنیم. بعد از این کار به غیر از گلدان قبلی دو یا سه گلدان سیکاس جدید در اختیار داریم.

۲- تکثیر بوسیله غده گیری از سیکاس

مقصود از غده، جوانه هایی است که روی ساقه سیکاس و در برخی اوقات درون خاک، به همراه توده ای گرد در پایین، که پیاز سیکاس است، همانند تصویر زیر، دیده میشود. با جدا کردن این غده ها از تنه سیکاس مادر و یا بیرون آوردن آنها از درون خاک و کاشت مجدد آنها میتوانید گیاه جدیدی تولید کنید. به یاد داشته باشید که کاشت مجدد این غده ها نیاز به عمق چندانی ندارد و حتی با فشردن در درون خاک مرطوب که حدود یک تا دو سانتی متر درون آن خاک قرار گیرد، کافی است.

۳- قلمه زدن سیکاس

مقصود از قلمه در مورد سیکاس، کاشت برگ آن در خاک نیست چون برگ های بریده شده در زمان هرس سیکاس، قابلیت ریشه دار شدن ندارند و تنها بخش هایی از ساقه آن میتواند مجددا ریشه دار شود و البته این کار احتمال کمی دارد. به همین دلیل، کاشت قلمه های سیکاس برای تکثیر و پرورش مجدد آن، متداول و مرسوم نیست و بیشتر از دو روش گذشته برای تکثیر این گیاه آپارتمانی استفاده میشود. به هر حال اگر تمایل به چند قطعه کردن سیکاس خود و کاشت مجدد آن دارید یا اینکه بخشی از تنه گیاه خود به خود شکسته است میتوانید از این روش استفاده کرده و ابتدا تنه گیاه را از بالا برش دهید و آن را به قطعه هایی که حداقل ۵ سانتی متر طول دارند، تقسیم کنید و پس از آن با آغشته کردن تنه بریده شده به محلول ریشه زا و قرار دادن آن در خاک بعد از مدتی گیاه را ریشه دار کرده و از آن لذت ببرید. نکته مهم: بریدن تنه سیکاس میتواند به طور کلی مانع از رشد گیاه مادر شود و به همین دلیل در زمان برش دقت کنید که محل رویش یعنی وسط گیاه به هیچ عنوان بریده نشود و برای گرفتن قلمه از تنه، سعی کنید از کناره های تنه استفاده کرده تا به گیاه اصلی ضربه وارد نشود. هرچند این روش احتمال خطای زیادی دارد و به طور کلی مورد توصیه متخصصان کشاورزی نیست. شیوه تشخیص ریشه دار شدن قلمه ها برای این کار میتوانید بعد از گذشت ۳ هفته به آرامی ساقه را بکشید. اگر ساقه گیر داشت و گیاه به راحتی تکان نخورد، نشانه ریشه دار شدن آن است.

۴- تکثیر سیکاس از طریق بذر

اگر جزو آدم هایی هستید که صبر و حوصله کافی برای جوانه زدن و رشد گیاه آپارتمانی دارید و یا سیکاس ماده بزرگی دارید و از آن بذر برداشت کرده اید، استفاده از بذر سیکاس  برای شما عالی است چون بعد از مدتی صاحب تعداد زیادی سیکاس های کوچک شده که با کاشت هر کدام به صورت جداگانه میتوانید بخشی از محیط منزل، محل کار و یا حتی باغچه را تزیین کنید. برای کاشت بذر ها بعد از برداشت در دی و بهمن ماه، این مراحل را انجام دهید:
  • برای تشخیص سالم بودن و یا پوک بودن بذر ها میتوانید آنها را در آب ریخته و بذر هایی که روی آب قرار میگیرند را بفشارید. اگر بذر تو خالی و به اصطلاح پوک باشد به سادگی میشکند
  • رطوبت محیط یکی از مهم ترین عوامل در سرعت رشد بذر در تمام گیاهان است و بهتر است بیشترین رطوبت ممکن را برای بذر ها فراهم کنید.
  • دانه های تازه را دو روز کامل در آب قرار دهید تا آب مورد نیاز را جذب کنند
  • پوسته نارنجی مایل به قرمز روی بذر ها را جدا کنید.
  • ترکیب خاک مناسب برای دانه های سیکاس: ترکیبی از خاک ماسه ای، پرلیت و خاک برگ به میزان یکسان با زهکشی مناسب
  • دانه ها را عمودی در خاک قرار ندهید و حتما آنها را تا جای ممکن به صورت افقی و به پهلو در خاک بکارید. این کار احتمال رشد سریعتر آنها را افزایش میدهد.
  • حد اقل هفته ای دوبار بذر ها را آبیاری کنید.
  • بذر ها بعد از حدود دو تا سه ماه ریشه کرده و زمان تبدیل دانه ها به گیاه کامل حدود یک سال است.
  • خاک را مرطوب نگهدارید اما آن را غرق در آب نکنید
  • بعد از جوانه زنی برای رشد بهتر و سریع تر میتوانید از کود های سبک و با مشورت متخصص گیاه استفاده کنید.

تکثیر سیکاس در آب

به خاطر اینکه سیکاس ها بوسیله قلمه برگ رشد نمیکنند، گذاشتن برگ ها در آب باعث ریشه دار شدن آنها نمیشود و به همین دلیل تکثیر آن در آب روشی برای زیاد کردن آن به حساب نمی­آید. حتی ساقه ها که در بخش تکثیر به وسیله قلمه به آن اشاره شد، نمیتوانند در آب ریشه بزنند یا در صورت رشد در آب ریشه هایی ضعیف خواهند داشت.

تکثیر سیکاس با برگ

قلمه زدن برگ سیکاس، بی فایده است و به همین دلیل توصیه کارشناسان کشاورزی این است که برای تکثیر نخل سیکاس از پاجوش های آن به جای تکثیر سیکاس با قلمه استفاده شود چون هم احتمال رشد بسیار بیشتر است و هم توان گیاهان جدید بیشتر خواهد بود.

فصل تکثیر سیکاس

فصل هر یک از روش های تکثیر که بیان شد با هم متفاوت است به عنوان نمونه زمان کاشت بذر این گیاه، ماه های بهمن و اسفند است و زمان برداشت آن بذر ها، دیماه و بهمن ماه است.

زمان تکثیر سیکاس از طریق پاجوش

در تکثیر سیکاس به روش پاجوش، جدا کردن پاجوش ها از ساقه و ریشه بهتر است در بهار و تابستان انجام شده و بلافاصله کاشته شود. بنابراین زمان جدا سازی پاجوش سیکاس در بهار و تابستان است قلمه زدن ساقه، هرچند احتمال ریشه دار شدن زیادی ندارد اما نسبت به زمان کاشت مخصوصا در محیط منزل نیاز به دقت خاصی راجع به فصل کاشت ندارد.

تکثیر سیکاس از طریق پیاز

پیاز های سیکاس، توده هایی قهوه ای رنگ هستند که بعد از بلوغ گیاه معمولا در اطراف ریشه توسط گیاه تولید میشود و میتوان آنها را به صورت مجزا دررون خاک کاشت. کاشت پیاز سیکاس بسیار ساده است و همانند غده هایی که از روی تنه ها جدا میشود، حتی بدون گود کردن خاک و تنها با فشردن آن درون خاک قابل کشت است. پس از انجام صحیح مراحل کاشت، تکثیر پیاز سیکاس به صورد خود به خود و توسط گیاه صورت میگیرد و بعد از مدتی، پیاز های زیادی درون خاک خواهید داشت. سوالات متداول
  • نحوه کاشت سیکاس در باغچه را توضیح دهید؟
در صورتی که هوای منطقه به زیر صفر درجه سانتی گراد نمیرسد، میتوانید در تمام فصل های سال، گیاه را در باغچه نگهداری کنید اما در غیر این صورت، بهتر است برای بهترین رشد، در فصل گرما آن را به باغچه منتقل کرده و در فصل سرما آن را به کمک گلدان به یک مکان گرم منتقل نمایید.
  • آیا با استفاده از قلمه برگ سیکاس میتوان آن را تکثیر کرد؟
خیر! برگ های سیکاس نمیتوانند به تنهایی در خاک ریشه زده و رشد کنند و به همین دلیل تنها از ساقه های این گیاه قلمه گرفته میشود.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات